top of page

pályázatok

VEKOP-1.2.7.-20-2021-00093

Műhely- és irodai struktúra felkészítése a COVID-19 válság utáni időkre és a cég prototípusgyártási kapacitásának bővítése a digitalizáció és a modern tervezői, valamint gyártástechnológiai eljárások segítségével.

Támogatás összege (Ft): 27 235 069

Összköltség (Ft): 38 907 243

Támogatás intenzitása: 70%

A projekt megvalósításának kezdete: 2021.05.01.

A projekt fizikai befejezésének határideje: 2022.01.31.

 

A járványhelyzet olyan új helyzetbe kényszerített minket, ahol a személyes jelenlét, illetve a szociális kontaktusok minimalizálása lett a cél. A kényszerűhelyzet nem jár a produktivitás csökkenésével, és sikerült jobban beosztani az időnket. Az új, optimálisabb felállásban az irodai munkavégzés elsősorban a fizikai megvalósítással kapcsolatos projekteknél (prototípusgyártás, modellezés), indokolt. A műhelyterület jelentősége megnőtt, az állandó irodaterületé pedig csökkent. A megoldás a leválasztott műhelyterület bővítése és a tervezői munkahelyek mobillá alakítása. A területet újhullámos digitalizált tervezői eszközökkel szeretnénk bővíteni, amik a kiterjesztett valóság és a virtuális valóság területén is az élvonalba helyezhetnek bennünket. A műhelyterület és kapacitás bővítése azért is indokolt, mert a jelenlegi helyzetben a beszállítói láncok bizonytalanná váltak, és ezt a kockázatot jelentősen tudjuk csökkenteni minél több típusú gyártástechnológia házon belül tartásával, költségek megtakarítása mellett. A projektünk a következő fő pillérekre épül: műhelyterület és -kapacitás bővítése, IT infrastruktúra fejlesztése a home-office támogatására, VR/AR modellezőlabor kialakítása.

VEKOP-1.2.6.-20-2020-00770

A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása
Modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodást segítő fejlesztések a Maform kft-nél

Támogatás összege (Ft): 6 249 315

Összköltség (Ft): 8 927 593

Támogatás intenzitása: 70%

A projekt megvalósításának kezdete: 2021.06.30.

A projekt fizikai befejezésének határideje: 2021.08.29.

 

A maform a piaci változásokra reflektálva igyekszik a szolgáltatási és kutatási palettáját időről időre módosítani, megújítani. Ennek a megújulásnak része a gyártó, alkotó eszközök korszerűsítésén kívül az új technológiák beszerzése és a termelési volumen változtatása is. A belső kutatási és fejlesztési tevékenység, valamint a tervezői szolgáltatás nyújtás piacképes, sőt a piacot megelőző minőségen tartásának elengedhetetlen része, hogy a maform fejlessze a műhelyének gépparkját. A projekt keretén belül egy NC maró és kiegészítő eszközei, egy professzonális FDM technológiával dolgozó 3D nyomtató, egy asztali fröccsöntő gép és egy lézervégó kerül beszerzésre. A gépek a maform irodájának műhely részében kerülnek installálásra. A projekt része továbbá az iroda fenntartásának támogatása. A fenntartás már meglévő bérleti szerződés keretszerződése szerint kerül elvégzésre.

Nagy átmérőjű, különleges, gyűrűs forgatószerkezet jelentős továbbfejlesztése, lekicsinyítése és hajtásának átalakítása, időzíthető, asztali méretű, reprezentatív mechanikus időmérő eszközhöz

Támogatás összege (Ft): 16 517 627 Ft

Összköltség (Ft): 27 529 384

Támogatás intenzitása: 60%

A projekt megvalósításának kezdete: 2018.01.01.

A projekt fizikai befejezésének határideje: 2019.12.31.

 

A projekt alatt létrejövő eredmény egy világszinten újdonságnak számító, üzletileg kiválóan hasznosítható mechanikus óra prototípusának elkészítését célozza. Soha korábban nem sikerült megoldani középpont nélküli működőképes óra mozgatását. Ezért nem található a mai napig sehol a világon olyan időmérő eszköz, amelynek a közepén keresztül lehet nyúlni.  A gyűrűs pozícionálóval ez a probléma áthidalásra került. Az az újdonság, amelynek cégünk a prototípusát készíti, így olyan világszintű újításnak minősül, amelyhez még részben hasonlót sem látott a világ a mechanikus órák körében. A billegő vagy ingás időzítő szerkezetek mechanikáját egyedülálló szellemi teljesítmény útján lehet egyesíteni a pozícionáló gyűrűkkel, amely így hatalmas hozzáadott értékkel bír, hiszen a lényegét adja a készülő terméknek. A projektjavaslatunk nyomán létrejövő időzítő mechanika új standard elem lehet a kiváló minőségről híres reprezentatív mechanikus órák körében.

VEKOP-2.1.7-15-2016-00178
2020-1.1.3-IPARJOG-2020-00002

Nemzetközi szabadalmi bejelentés kétlépcsős gyorsító hajtómű-berendezés, valamint hajtáslánc órához - W2000007

Támogatás összege (Ft): 3 000 000

Összköltség (Ft): 3 000 000

Támogatás intenzitása: 100%

A projekt megvalósításának kezdete: 2020.01.20.

A projekt fizikai befejezésének határideje: 2021.07.19.

A PCT (Patent Cooperation Treaty) eljárás folyamán a Szellemi Tulajdon Világszervezetéhez (WIPO) 2020.02.06-án került benyújtásra a SZTNH PCT fogadó hivatalán keresztül, a nemzetközi kiterjesztés tárgyát képező "Kétlépcsős gyorsító hajtómű-elrendezés, továbbá hajtáslánc órához, példaképpen karórához" című hazai bejelentésünk magyar nyelvű leírása, angol fordítása és a 12 lapnyi rajz, továbbá a bejelentéshez szükséges dokumentumok. A PCT bejelentésünkre érkezett első hivatali felhívás minden tekintetben pozitív véleménnyel bírt, ez azt jelenti, hogy mind a feltalálói lépéseket, mind az ipari alkalmazhatóságot, mind az újdonság tartalmat megtalálták az összes szabadalmi igénypontunkban a WIPO vizsgáló biztosai. Ez egy jelentősen pozitív eredmény, mivel a szabadalom terjedelmét így nem kell csökkenteni, az egészében oltalom alá kerülhet. A WIPO vizsgáló biztosa a formai pontosításokon túl két fő kérdéskört fogalmazott meg az oltalmunkkal kapcsolatban. Ezek közül az első, hogy az oltalom tárgya részben lánccal is megvalósítható és a láncos hajtásokra vonatkozó különleges körülmények pontosítását látta szükségesnek; a második, hogy az oltalom hajtóművének és az óra hajtóművének az egységességét kérte pontosítani. Ezeknek hiánytalanul eleget tettünk a válaszbeadványunkban.

bottom of page