challenge mapping workshop

 
landing-page-illustration.png

 

 

We kick off with a Challenge Mapping Workshop focusing on setting up concrete product requirements. Challenge Mapping is a 3-step methodology developed at Maform. With its help, we can translate high level company goals into product requirements within just one day.

Megfigyeltük, hogy sok esetben hiába kapunk egy feladat kezdetén az ügyfél által összeállított briefet, az ugyanis jellemzően azt tartalmazza, hogy az ügyfél az adott időpillanatban milyen megoldást tart optimálisnak, és ezt próbálja meg definiálni. A körülmények gyorsan változnak, és így egy jó brief is hamar elévül. Egy új brief gyakran oda vezet, hogy alapvető módosításokat kell a terveken végrehajtani.

Azért, hogy az ehhez hasonló eseteket elkerüljük, kidolgoztunk egy módszertant, aminek célja, hogy felmérjük az ügyfél magasabb rendű céljait, amik a projekt során biztosan nem változnak, és ezek alapján közösen briefeljük a feladatot. A módszer neve Challenge Mapping, formátuma egy egynapos workshop, amin részt vesz 2-3 tervező, az ügyfél, és a projekt további 1-2 stakeholdere (viszonteladók, értékesítők, felhasználók, szakértők stb.) és a következő lépésekből áll:

 
Rectangle 31.png
 
 
 

_01 worksheet kitöltése

A worksheet-en egy-egy külön sorban feltüntetjük a legfontosabb, lehető legmagasabb szintű releváns célokat, majd megvizsgáljuk és felírjuk, hogy ezen céloknak mik a sikertényezői. Ezután külön oszlopokba írjuk a sikertényezőkhöz kapcsolódó segítő, gátló és kockázati tényezőket. Így egy többdimenziós SWOT-mátrix jön létre. A táblázat kitöltése jellemzően egy délelőttöt vesz igénybe.

 
challenge_mapping_02@4x.png
 

03_ brainstorming

Délután minden kihívásra 10-perces blokkokban a brainstorming szabályai szerint gyűjtünk ötleteket, amiket rajzban és szövegesen is kommunikálni kell. Minden ötlet külön lapra kerül. Az egyes körök után a teljesen életképtelen vagy az adott feladat szempontjából nem időszerű ötleteket félretesszük. A nap végén a megmaradt ötletekből konepciókat képzünk oly módon, hogy a különböző kihívásokat oszlopokba, a megoldásokat pedig sorokba rendezzük. Így a teljes kreatív folyamatot tudjuk egy nap alatt modellezni, és a legtöbb olyan kérdés előkerül, ami egyébként csak a tervezési folyamat későbbi szakaszában jelenne meg. A létrejött ötleteket és koncepciókat később felhasználjuk a tervezés (nem kizárólagos) inputjaként.

 
challenge_mapping_04@4x.png
challenge_mapping_01@4x.png
 

 _02 kihívások azonosítása

A táblázat ismétlődő elemei több magasrendű célhoz is kapcsolódnak. A következő lépés ezen elemek kigyűjtése és kategorizálása. Az így létrejött kategóriákat nevezzük “Challenge”-nek, vagy kihívásnak. Ezeknek indokolt esetben a prioritását és a rangját is meghatározzuk, hogy később követelményekként tudjuk használni a kiválasztási pontoknál.

 
challenge_mapping_03@4x.png
 

_04 koncepcióalkotás

Lorem Ipsum. A táblázat ismétlődő elemei több magasrendű célhoz is kapcsolódnak. A következő lépés ezen elemek kigyűjtése és kategorizálása. Az így létrejött kategóriákat nevezzük “Challenge”-nek, vagy kihívásnak. Ezeknek indokolt esetben a prioritását és a rangját is meghatározzuk, hogy később követelményekként tudjuk használni a kiválasztási pontoknál.

 
 
 
 

 

Miben segíthetünk?